Ziek op vakantie? Minder zorgen met een zorgverzekering!

Hoewel de vakantie bedoeld is als een periode van rust en onbezorgdheid, is de praktijk soms anders. Niet iedereen kan even goed overweg met de temperatuurverschillen. Bovendien kan het zijn dat er na een lange vliegreis een jetlag optreedt. Kleine kinderen en ouderen kunnen temperatuur- en klimaatverschillen over het algemeen is slechter verdragen. Gelukkig bieden zorgverzekeraars tegenwoordig diverse oplossingen om ervoor te zorgen dat ook zorgbehandelingen in het buitenland zo goed mogelijk gedekt worden.

Zelf de kosten voorschieten

Hoewel de zorgverzekeraar het grootste deel van de behandeling in het buitenland vergoedt, moet de vakantieganger het bedrag eerst zelf voorschieten. Dat komt doordat de zorgverzekeraar vaak geen contract heeft met de zorgverlener in het buitenland. Bovendien kunnen de tarieven van de behandeling in vergelijking met de tarieven in Nederland nogal verschillen. Daardoor kan het zijn dat de reiziger een deel zelf moet betalen. Hoe dan ook: het bedrag dient eerst zelf betaald te worden door de verzekerde. Op dezelfde manier als bij een behandeling in Nederland kan de declaratie daarna doorgestuurd worden aan de zorgverzekeraar. Deze zal de declaratie in behandeling nemen, en later de dekking alsnog uitkeren. In principe werkt deze methode op dezelfde manier als het declareren bij een restitutiepolis.

Alarmcentrale

Bij acute klachten zoals bijvoorbeeld hartaanvallen is het verstandig de alarmcentrale te bellen. Inmiddels heeft bijna iedere zorgverzekeraar een dergelijke alarmcentrale. De alarmcentrale geeft informatie over wat te doen in specifieke gevallen. Bovendien heeft het informatie klaarliggen over zorgaanbieders in het vakantieland. Daarmee kan voorkomen worden dat de verzekerde tijdens een benarde situatie nog op zoek moet naar lokale huisartsen en ziekenhuizen. In de meeste gevallen is daar namelijk geen tijd voor.

De reisdokter

Sommige zorgverzekeraars hebben zelfs doktoren op afstand. Dit houdt in dat bij twijfel over het inschakelen van een plaatselijke huisarts of een lokaal ziekenhuis, de verzekerde kosteloos contact op kan nemen met de reisdokter. De reisdokter kan uitsluitsel geven of het nodig is een lokale zorgaanbieder te raadplegen. De reisdokter is in principe handig voor vragen over bijvoorbeeld insectenbeten, diarree en allergische reacties. Deze reisdokter is meestal gratis voor iedereen die een basis zorgverzekering afgesloten heeft.

Met spoed naar het ziekenhuis

Ongelukken zitten in een klein hoekje. Daarom kan het zijn dat de verzekerde of één van zijn familieleden met spoed naar het ziekenhuis moet. Het is even schrikken, maar de spoedeisende hulp kan een gepeperde rekening meegeven. In overleg met de zorgverzekeraar en de reisverzekering kan ervoor gekozen worden dat het bedrag niet eerst betaald hoeft te worden door de verzekerde. Sommige zorgverzekeraars hebben inmiddels ziekenhuizen in vakantielanden gecontracteerd. Declaratie werkt in dat geval precies op dezelfde manier als in Nederland. Dit houdt concreet in dat de verzekerde niets hoeft te betalen en geen rekening ontvangt. Wel kan het zijn dat voor de behandeling een eigen risicobijdrage benodigd is. Deze bijdrage telt in dit geval ook mee voor de Nederlandse, wettelijk verplichte eigen risico.

EHBO-tips

Wie zich ziek voelt, kan zich laten behandelen in het ziekenhuis na doorverwijzing bij een huisarts. Voor kleinere problemen, zoals kinderen die glas in hun voeten krijgen, zijn oplossingen op maat gemaakt. Het is nuttig een EHBO-doos mee te nemen op vakantie, zodat kleine ongemakken snel kunnen worden opgelost. Tegenwoordig zijn zorgverzekeraars op de hoogte van de laatste technologie, en bieden zijn allerlei nieuwe digitale snufjes aan om verzekerden nog beter te helpen. Zo zijn er inmiddels EHBO-apps uitgebracht, waarin precies uitgelegd wordt wat te doen in welke situatie.

Originally posted 2019-07-09 09:55:55.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*